Friday 31 October 2008

Endişe - Yılmaz Güney




Alıntı:







Yapım : Güney Filmcilik

Yapımcı : Suha Pelitözü

Yönetmen : Şerif Gören

Senaryo : Yılmaz Güney

Görüntü Yönetmeni : Kenan Ormanlar

Senaryo Yardımcısı : Ali Habib Özgentürk

Müzik : Şanar Yurdatapan / Atilla Özdemiroğlu

Kurgu : Şerif Gören

Oyuncular : Erkan Yücel - Kamuran Usluer - Adem Tolay - Emel Mesçi - Nizam Ergüden

Mehmet Eken - İnsel Ardan - Yaşar Gökoğlu - Ahmet Bayrak

Yapım Yılı : 1974 Renkli, 85 dakika

Kazandığı Ödüller : 12. Antalya Film Şenliği (1975) En Başarılı Film - En Başarılı Yönetmen -

En Başarılı Senarist - En Başarılı Görüntü Yönetmeni - En Başarılı Erkek Oyuncu (Erkan Yücel).

20. Locarno Film Şenliği; En Başarılı Erkek Oyuncu (Erkan Yücel)



Not: Yılmaz Güney, Adana'ya bağlı Yumurtalık ilçesinde Endişe'yi yönettiği sırada, bir tartışma sonucu Hakim Sefa Mutlu'yu öldürdüğü iddiasıyla (13 Eylül 1974) tutuklandı. Ve filmi, Güney'in asistanlarından Şerif Gören tamamladı.



Cevher (Erkan Yücel) yaşam umudunu pamuğa bağlayan bir tarım işçisidir. Karısı, kızı, oğlu, kızkardeşi ve eniştesi ile birlikte Çukurova'ya inip pamuk tarlalarında çalışacaklardır. Çiftçibaşının (Nizam Ergüden) Cevher'in kızı Beyaz'da (İnsel Ardan) gözü vardır. Beyaz'ı ne pahasına olursa olsun kendine karı yapmaya karalıdır. Cevher direnir, gönderdiği elçiye "hayır" der.Çiftçibaşı, Beyaz için 15 bin lira başlık parası vermeye hazırdır. Eğer Beyaz'ı verirse kan borcu da ödenecektir. Çünkü Cevher'in geçmişte bir kan davası vardır. Kan davalılar Cevher'den "ya para ya da kan" istemişler ve Cevher'e belli bir süre tanımışlardır.

.....

Amaçları ırgatları biraraya getirmek olan bazı kişiler bu ara bildiri dağıtırlar. Birkaç gün iş bırakan ırgatlar ağaya karşı çıkarlar. Tarlalarda huzursuzluk artar.

...

Kan borçlusu Cevher'i ise pamuk toplamadığı için bir korku sarar. Kan davalı hasımlarının Çukurova'ya indiğini görünce Cevher dayanamaz. Karısıyla tarlaya inip pamuk toplar. Cevher grevci ırgatların bakışları altında deli gibi çalışır... Cevher'in grev kırıcılığı tüm ırgatları öfkelendirir. Bir gece sabaha dek tarlada çalışan Cevher, uyuya kalır. Karısı gelip acı haberi verir: Beyaz, ırgatlardan Sino (Yaşar Gökoğlu) ile kaçmıştır. Cevher'in şimdi çiftçibaşına verecek kızı da, kancılarına verecek parası da yoktur. Cevher karşısında kancılarını görünce kaçmaya başlar. Ama kurtuluş yoktur. Ve kancılar tabancalarını çekip Cevher'i vururlar..."



Basında "Endişe"

"... Endişe, sonuç olarak, Türk halkının bir bölümünün (hem de önemli bir bölümünün) sorununu, tarım işçisinin sömürüsü olayını perdeye getiren ve sinemanın etkin ve yaygın gücü aracılığıyla, diğer toplumsal katmanlara da benimsetmek şansı taşıyan bir filmdir. Bir sinema yapıtı için de bundan güzel bir işlev düşünülemez. Toplumun her kesimi diğer kesimlerin sorunlarını bildiği, benimsediği, bilmezlikten gelenlere karşı ortak bir çizgi (cephe) üzerinde savunduğu zaman gerçek, sağlıklı ve çağdaş bir "toplum"dan söz etmek olanağı olacaktır. "Endişe" türü filmler, bu yolda bulundukları katkı oranında sinemamıza onur kazandırırlar..." (Atillâ Dorsay, Cumhuriyet, 22 Ocak 1975, Haftanın Filmleri Köşesi)



"Türk sinema Sanatı'nın uç noktasında bulunan Yılmaz Güney'in damgasını taşıyan üç filmin, yarışmada ilk üç sırayı alışı, bunlardan her birinin toplumsal sorunları yansıtışı, örneğin Çukurova'daki pamuk işçilerinin öyküsünü işleyen "Endişe"nin birincilik alışı küçümsenmeyecek bir olaydır..." (Özgür Dicleli, Cumhuriyet, 8 Eylül 1975, Antalya Film Festivali Yarışması Sonuçları Üzerine)


No comments:

Post a Comment